Suomi on siitä miellyttävä purjehdusmaa, että meillä riittää vettä ja erilaisia reittejä hyvin erilaisiin purjehduksiin. Etenkin Varsinais-Suomen ja Turun saaristo on hyvin tunnettua purjehdusaluetta, jossa pääsee helposti paikasta toiseen vaikka yhdessä päivässä. Lisäksi Suomenlahden kautta on mahdollista purjehtia pidemmällekin, esimerkiksi Ruotsin ja Viron suuntaan. Yleisesti ottaen koko saaristoalue sisältää paljon pieniä saaria, joiden kautta voidaan purjehtia päivittäin pitkiäkin matkoja.

Suomenlahden saaristo

Vaikka Suomea pidetäänkin ensisijaisesti järvien täyttämänä maana, myös saaristossa on todella paljon nähtävää. Suomenlahden saaristo koostuu kymmenistä tuhansista saarista ja luodoista, ja saaristo on loistava purjehduspaikka erityisesti matkapurjehtijoille. Koska saaristo koostuu lähes 80 000 saaresta, voi matkan hyvin jakaa päivittäisiin etappeihin niin, että lähes aina ehtii seuraavaksi illaksi seuraavalle saarelle. Piirre tekeekin Suomen saaristosta erikoisen, sillä harvalla maalla on yhtä pirstaleista saaristokaistaletta.

Tunnetuimmat päiväreitit

Suomen rannikko ulottuu Perämereltä ja Pohjanlahdelta aina Itämeren itäisimpiin osiin asti. Suomen saaristossa on merkattuja merireittejä yli 10 000 kilometriä, jos mukaan otetaan myös risteilijöiden ja tavaraliikenteen käyttämät laivaväylät. Tämä ei kuitenkaan todellakaan tarkoita, että oma purjehdusreissu pitäisi tehdä kerralla, sillä harvalla veneellä on tarpeeksi miehistöä kahdessa vuorossa purjehtimiseen. Kannattaa sen sijaan hyödyntää uskomatonta määrää luonnonsatamia, joissa yöpyminen on ilmaista.

Luonnonsatamien lisäksi Suomenlahdella toimii kesäkaudella yli 250 vierasvenesatamaa kun mukaan lasketaan sekä Ahvenanmaan saariston että Suomen puoleisen saariston satamat. Yleisesti purjehtiminen Suomenlahdella on rentoa, sillä Itämeri on suhteellisen suljettu suurikokoinen lahti. Tämä estää massiivisten maininkien ja Atlantin aaltojen pääsemisen omalle veneelle. Toki Suomenlahdellakin myrskyää, etenkin syksyisin. Kuitenkin myös tällöin osa satamista on auki, ja suojaisiakin luonnonsatamia löytyy joka illalle.

Reitit Ruotsiin Turusta ja Helsingistä

Turun saaristosta pääsee purjeveneellä Tukholmaan hieman alle viikossa, Helsingistä noin viikossa. Reitti on suhteellisen yksinkertainen ja merkattu hyvin, sillä se seuraa Viking Linen ja Silja Linen käyttämiä laivaväyliä. Käytännössä koko matkan pääsee kulkemaan saarien välillä niin, että merellä vietetään aina koko päivä, ja yöksi päästään vierasvenesatamaan. Jos reitti aloitetaan esimerkiksi Naantalista tai Airistolta, kulkee se ensin tavallisesti Nauvoon tai Korppooseen ja Ahvenanmaalle.

Koko reitillä on vain yksi pidempi väli, ja se kulkee Maarianhaminan ja Tukholman saariston välillä. Tämä on myös reitin ainoita osia, jossa pääsee kunnolla ulapalle ja katsomaan tyhjää horisonttia jokaiseen suuntaan. Eikä Ruotsiin asti tarvitse suoraan lähteä, vaan Naantalista tai Airistolta pääsee päiväreitteinä vaikkapa Iniöön, Kumlingeniin tai Houtskärille. Suurimpiin satamiin pääsee myös yhteysaluksilla, esimerkiksi miehistön vaihtoa varten.

Helsingin saaristo ja reitit Ruotsin suuntaan

Helsingin edustan saaristo ei ole yhtä purjehtijaystävällinen kuin Turun saaristo. Jos Helsingistä lähdetään Ruotsin suuntaan, hyvä päivittäisten purjehdusten reitti on esimerkiksi Porkkalan kautta ensin Tammisaareen ja sieltä Hankoon. Hangon kautta pääsee yhdessä päivässä esimerkiksi Örön linnakesaarelle, joka kuuluu Saaristomeren luonnonpuistoon. Örön saari avattiin puolustusvoimilta matkailijakäyttöön vasta muutamia vuosia sitten, ja sieltä löytyy täyden palvelun vierasvenesatama ja muutama ravintola.

Örölle saavuttaessa matkaa viittoo myös Bengtskärin kuuluisa majakka, jota pidetään yhtenä Saaristomeren hienoimmista kohteista. Örön länsipuolelta alkava Saaristomeren luonnonpuisto on täynnä luonnonsatamia, joita voi myös hyödyntää matkasuunnittelussa. Saaristomeren luonnonpuiston kautta pääsee taas Kökariin ja laivaväylälle, ja Föglön eteläpuolelta pääsee Maarianhaminan vierasvenesatamiin. Ahvenanmaan voi kiertää parissa päivässä esimerkiksi Maarianhaminan, Eckerön ja Havsvidden kautta. Maissakin on paljon nähtävää, kuten Kastelholman linna.

Turusta ja Helsingistä itäiselle Suomenlahdelle ja Viroon

Turusta ja Helsingistä voi lähteä purjehtimaan myös itäiselle Suomenlahdelle ja Viroon, joka sijaitsee Turusta katsottuna kaakossa ja Helsingistä katsottuna suoraan etelässä. Turusta päiväpurjehduksina voidaan lähteä ylittämään Suomenlahtea ensin Nauvon kautta Utön saarelle, ja tämän jälkeen pitkällä, noin 18 tunnin purjehduksella Hiidenmaalle tai Saarenmaalle asti. Virosta on mahdollista päästä purjehtimalla aina Puolaan saakka. Myös välissä sijaitseva Latvian pääkaupunki Riika on muutaman päivän purjehduksen päässä.

Helsingistä pääsee helposti suoraan Tallinnaan, joskin tällöinkin Suomen lahden ylitykseen menee helposti ainakin yksi päivä. Käytännössä reitti kulkee ulapalla ja Suomenlahden suurimpien laivojen väylällä, joten pienellä purjeveneellä kannattaa olla tarkkana. Jos haluaa pysyä Suomen aluevesien puolella, myös Porvoon saaristo Helsingin itäpuolella tarjoaa nähtävää Kotkaan ja Haminaan asti. Itäisen Suomenlahden alueella on sotaisa historia, joten alueella on myös paljon turistinähtävyyksiä ja vierasvenesatamia päivittäisille purjehdusmatkoille.

Mitä mukaan päiväpurjehdukselle?

Matkapurjehdus Suomenlahden saaristossa on hyvin erilaista kuin suurimmassa osassa maailman meriä, sillä Suomenlahden saaristo on suojaisa. Lisäksi saaristo on suhteellisen asuttu, joka tarkoittaa, että saariston alueelta löytyy myös jonkin verran palveluita. Esimerkiksi isoimmat vierasvenesatamat, kuten Örö, Utö, Korppoo, Nauvo ja Ahvenanmaan vierasvenesatamat tarjoavat esimerkiksi saunatilat ja täyden palvelun ruokakaupat ja ravintolat, joista muona-, ja juomavaraston täydennys onnistuu helposti.

Vaikka Suomenlahti onkin suojaisa, on pohjoisessa purjehtiminen aina kylmää touhua, etenkin iltaisin. Omaan kapsäkkiin kannattaakin ottaa mukaan lämmintä puettavaa, sadetakki, auringonsäteiltä suojaava lakki ja hyvät aurinkolasit. Viimeisimpinä vuosina Suomenlahdella on nähty pitkien hellekausien synnyttämiä pläkäkelejä, jolloin ei tuule lainkaan päiväkausiin. Mukaan kannattaa pakata tekemistä myös tylsille keleille. Sääolosuhteista riippumatta Suomen saariston matkapurjehdus on hieno elämys, kesti se sitten yhden tai useamman päivän.