Monet unelmoivat purjehtimisesta, mutta eivät halua sijoittaa kokonaiseen veneeseen vain kokeillakseen. Onneksi on olemassa vaihtoehtoja meille, jotka haluavat päästä kokeilemaan tätä jaloa harrastusta. Monet purjehtijat ottavat mielellään mukaansa seuraksi vieraita, ja opettavat purjehduksen alkeet. Jos sattuu niin, että ei ole tuttavapiirissä purjehtijoita, on myös olemassa erilaisia palveluita, kuten purjehduskoulutusta tai purjeveneiden vuokrausta. Venettä ei kuitenkaan kannata lähteä vuokraamaan, jos ei tunne merenkäynnin sääntöjä. Merillä on seurattava tarkasti yleisiä sääntöjä eikä aloittelijan kannata lähteä merille yksin ilman kokenutta merenkävijää. Purjeveneen ohjaus ja sen haasteellisuus vaihtelee sään mukaan, joten on oltava jatkuvasti tarkkana!

Purjehduksen alkeet

Purjehtimisen aloittaminen saattaa olla jännittävää, sillä alussa on opeteltava monia perussääntöjä. Itse purjeveneen ohjaus, ja purjeiden käyttö voi olla haastavaa. Olemme kaikki nähneet videopätkiä, missä kilpapurjehtijat menevät hurjissa aallokoissa ja vetävät köysiä ohjatakseen purjeita pitäen venettä kurssissa. Monissa purjeveneissä onkin monia eri köysiä, joilla on kaikilla tietty tehtävä. Merillä tulee helposti odottamattomia tilanteita, tuulen suunta saattaa kääntyä yllättäen, jolloin purje räjähtää veneen toiselle puolelle ilman varoitusta, ja on nopeasti säädettävä köydet ja purjeet tuulen mukaan. Aloittelijan kannattaa siis harjoitella purjehdusta leudoilla keleillä ja mieluiten valoisaan kesäaikaan.

Monet pelkäävät, että purjehtiminen on todella kallista välineurheilua, mutta purjehdusta voi harrastaa toki halvemmallakin. Välineet tuovat usein mukavuuksia ja lisäturvallisuutta. Turvallisuus on varsinkin aloittelijan kannalta tärkein asia, joka täytyy pitää mielessä. Pelastusliivi on mainitsemattakin oleellinen, vaikka tätä ei ole laissa määrätty. Merillä saattaa myös roiskua vesi, joten vaatetus kannattaa miettiä etukäteen ennen merille lähtöä. Leudoilla kesä keleillä purjehtiminen voi olla mitä rentouttavin kokemus; kuunnella kuinka aallot liplattavat ilman kiirettä mihinkään. Mutta koska sää voi olla ailahtelevaista, on tiedostettava, että purjehdus voi olla myös erittäin haastavaa.

Purjehduskurssit

Purjehdusseurat järjestävät kursseja, jotka alkavat luokkahuoneessa teorian opettelemisella. Näillä teoriatunneilla tulevat tutuksi merenkäynnin sanasto ja purjeveneiden oleellisimmat ja tärkeimmät ominaisuudet, ja miten niitä käytetään sekä merellä navigoinnin perusteet. Merenkäyntiin kuuluu kuitenkin useita erilaisia sääntöjä, jotka on tärkeää tietää, sillä merillä on paljon muitakin purjehtijoita ja veneilijöitä. On hyvä, jos kaikki noudattavat samoja sääntöjä turvallisuuden takaamiseksi. Merellä pätevät eri säännöt kuin moottoritiellä! Sääntöjä on monenlaisia, ja merikartan lukemiseen tarvitaan pohjatietoa. On olemassa erivärisiä ja kokoisia suuntaviittoja, ja tauluja, mutta merenkäynnin tärkein sääntö on kuitenkin ehdoton huolellisuus.

Olemme kaikki kuulleet sanonnan, että “tekemällä oppii parhaiten”. Tämä lausahdus pätee purjehdukseen myös, sillä jokainen vene on erilainen, ja käyttäytyy omalla tavallaan. Teoria on toki tärkeä osa purjehduksen opettelemista, mutta loppujen lopuksi tieto muuttuu taidoksi vasta, kun on päässyt käsittelemään aluksen köysiä ja vipuja. Teoriatunneilla käytyjen asioiden käytäntöön paneminen saattaa olla aluksi hämmentävää, mutta köysien nimet ja järjestys painuvat nopeasti muistiin ja homma alkaa sujua helpommin muutaman purjehduksen jälkeen. Purjehduskurssit eivät ole pakollisia eikä merenkäyntiin ei tarvitse virallista kurssia, mutta niistä on hyötyä jokaiselle, joka on kiinnostunut merenkäynnistä.

Purjehduksen aloittamisen kustannukset

Suomessa on lukemattomia eri pursiseuroja, jotka järjestävät aloittelijoille sopivia purjehduskursseja. Kurssien hinnat vaihtelevat noin 100 – 400 euron välillä, riippuen kuinka syventävän kurssin haluaa valita. Hintaan kuuluu usein kurssin aikana tarvittavat opetusmateriaalit sekä muut välineet, joita tulee kurssin aikana käyttää, kuten pelastusliivit. Omaa venettä ei tarvitse kurssille hankkia, sillä tämän järjestää pursiseura. Kurssit ovat usein täyteen varattuja jo kuukausia etukäteen riippuen pursiseurasta. Pelkästään pääkaupunki alueella on lukematon määrä purjehdusseuroja, jotka ilmoittavat kurssiensa päivämäärät ja hinnat selkeästi nettisivuillaan. Jos tahdot ensi kesäksi merille, kannattaa varata paikka kurssille ajoissa!

Purjehdus sopii kenelle tahansa

Älä mieti ikääsi – koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa! Mikäli purjehdus on ollut kiinnostuksen kohteena jo pitkään, voi unelmasta vihdoin tehdä totta. Purjehduskursseja järjestetään lukemattomissa paikoissa kaikkina vuodenaikoina. Opettelemaan voi lähteä iästä riippumatta, ja kurssille voi ilmoittautua vaikka koko perheen voimin. Merillä ollessa on tärkeää, että kaikki veneessä olevat ovat tarkkoja, ja seuraavat samoja sääntöjä ja ohjeita, ettei tule vahinkotapauksia. On myös tärkeää, että veneessä on kapteeni, joka ohjaa venettä ja päättää kurssin. Kapteenin ohjeita kuunnellaan, jotta vältytään väärinkäsityksiltä ja vaaratilanteilta. Kuten vanha kunnon sanonta kuuluu: “Kapteeni käskee”!

Aloittelevien purjehtijoiden on syytä ottaa kaikki oppi irti, ja kuunnella kokeneempia merenkävijöitä. Vaikka jotkin turvallisuuskäytännöt vaikuttaisivatkin hassuilta, niillä on usein hyvä syy. Koskaan ei kannata ottaa turhia riskejä, ja täytyy varautua odottamattomiin ja epätodennäköisiin tilanteisiin. Vaaratilanteen osuttua kohdalle on liian myöhäistä pukea pelastusliiviä päälle, kun on kiire vetää köysiä ja olla valppaana kädet vapaina. Näiden vaaratilanteiden vuoksi on tärkeää opetella käytännönasiat niin, että tilanteen vaatiessa asiat sujuvat mahdollisimman nopeasti ja sulavasti. Purjeveneet ovat isoja ja painavia aluksia, joiden ohjaus on erittäin tarkkaa puuhaa.