Jokainen purjehduksen harrastaja tietää, että purjehdukseen liittyy myös tiettyjä käyttäytymissääntöjä. Siten voidaan puhua purjehtijoiden etiketistä. Tällä voidaan tarkoittaa esimerkiksi järjestyksen ylläpitämistä veneen ulkopuolella vesiväylien kunnossapidon osalta. Toisaalta voidaan puhua asenteista ja arvoista, jotka liittyvät purjehdukseen. Purjehtijoiden etiketti muodostuu niin kirjoitetuista kuin kirjoittamattomista säännöistä. Niihin kuuluu niin merilaki kuin käytöstapoihin liittyviä sääntöjä, joita ei välttämättä ole kirjattu mihinkään ylös.

Yhteisö muodostaa osan etiketistä

Voidaan ajatella, että purjehtijat muodostavat yhteisön, jossa osallistujat muokkaavat omia näkemyksiään ja toimintatapojaan standardin mukaisesti. Lisäksi purjehtijat ovat velvollisia täyttämään tietyt vaatimukset ja tehtävät, jotka voivat olla niin kirjallisia kuin kirjoittamattomiakin sääntöjä. Yhteisön jäsenet ovat kuitenkin tietoisia näistä säännöksistä ja eri etiketeistä, ja osaavat myös toimia ja käyttäytyä niiden mukaan. Seuraavaksi katsotaan hieman tarkemmin, minkälaisista säännöistä on oikeastaan kysymys.

Puhtaus ja kiinnitykset

Puhtaus on tärkeä sääntö purjehduksessa. Tämä koskee etenkin merien puhtaana pitämisen edesauttamista, ja tarkoittaa sitä, etteivät purjehtijat missään tapauksessa saa roskata merta. Jätettä ei siis saa heittää yli laidan, vaan kaikista roskista tulee huolehtia asianmukaisella tavalla. Tällä halutaan varmistaa se, että vesiväylät ovat puhtaita sekä myös pysyvät puhtaina niin nykyisille kuin tulevillekin purjehtijoille. Siksi puhtaus on yksi tärkeimmistä purjehtijoiden arvoista.

Jokaisen purjehtijan tulee tuntea asianmukaiset kiinnitykset, ja ne ovat myös osa turvallisuutta. Myös kiinnityspaikkoihin tulee kiinnittää huomiota, ja sanotaankin, että kiinnityspaikka tulisi järjestää jo ennen satamaan saapumista. Lisäksi veneen kiinnittäminen on sallittua vain niille tarkoitetuilla paikoilla. Joskus voi olla epäsoveliasta hypätä suoraan telakalle ja kiinnittää vene – hyviin käytöstapoihin siis kuuluu soittaa satamaan etukäteen ja kysyä vapaana olevaa paikkaa.

Kulkumerkit, poijut ja ankkurointi

Vesillä on erilaisia ’objekteja’, jotka ohjaavat veneilijöille turvallisia kulkureittejä ja kulkukanavia. Ne toimivat siis veneilijöiden apuvälineinä. Veneen saa kuitenkin kiinnittää ainoastaan poijuun, ja niille tarkoitetuille alueille, eikä koskaan kulkumerkkiin. Poijut on helppo tapa kiinnittää vene keskellä merta, ja vene pysyy sille tarkoitetulla alueella, eikä livu esimerkiksi kulkureitille. Siksi veneilijän on syytä ymmärtää poijujen käyttötarkoitus – vapaaseen poijuun saa pysäköidä.

Veneen ankkurointi tulee niin ikään hoitaa asianmukaisella tavalla. Venettä ei koskaan saa ankkuroida voimakkaasti liikennöidyllä alueella. Siksi on kaikista turvallisinta ankkuroida poijun kanssa sellaisille alueille, jotka on tarkoitettu veneen pysäköintiin. Veneen ankkurointipaikat on yleensä merkitty poijuilla, joten jos ollaan yhtään epävarmoja siitä, mihin veneen voi pysäköidä, kannattaa noudattaa tätä ohjeistusta. Poijujen kanssa ankkuroidessa ei voida mennä vikaan.

Väistämissäännöt

Väistämissäännöt ovat erittäin tärkeässä asemassa vesillä liikkuessa, koska tämä estää veneilijöitä törmäämästä toisiinsa. Kannattaa huomata, että vesillä ollessa ei ole ollenkaan etuajo-oikeutta, vaan ainoastaan väistämisvelvollisuuksia. Yhtenä sääntönä on esimerkiksi, että ohittava vene väistää ohitettavaa – ohituksen voi tehdä kummalta puolelta vain, siten kun purjehtija sen kaikista turvallisimmaksi kokee. Sinänsä ei siis ole väliä ohitetaanko vasemmalta vai oikealta, vaan tilanne ratkaisee, miten on parasta toimia.

Purjehtimiseen sisältyy paljon vastuuta, ja esimerkiksi ohituksien suhteen tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Vaikka ohituksia voikin tehdä osin melko vapaastikin, tulee veneilijän aina ottaa huomioon vallitsevat olosuhteet. Esimerkiksi ristiaallokko voi muuttaa veneen suuntaa nopeastikin. Siksi veneilijältä tarvitaan hyvää tilannetajua, sillä aina ei tiukkoja sääntöjä ole, toisin kuin esimerkiksi autoilussa. Toisaalta purjeveneet väistävät toisiaan tuulen mukaan – vesillä tarvitaan siis monenlaista osaamista.

Merillä auttaminen

Merillä auttaminen on ehdottomasti yksi kaikista tärkein niin kirjoitettu kuin kirjoittamatonkin sääntö purjehtijoiden etiketissä. Kaikki purjehtijat ovat velvollisia auttamaan muita veneilijöitä tai vesillä olevia hädässä. Tämä pätee kaikissa tapauksissa, kunhan auttajan oma turvallisuus ei vaarannu. Itseään ei siis tarvitse asettaa vaaraan, mutta muussa tapauksessa vaarassa olevia muita purjehtijoita ollaan aina velvollisia auttamaan. Kannattaa muistaa, että toisen ihmisen auttaminen on tärkeä asia myös maalla.

Merillä auttamisesta on tehty kansalaisvelvollisuutta koskevia lakisäädöksiä, minkä lisäksi se kuuluu vahvasti periaatteisiin, joita purjehduksessa kunnioitetaan. Veneilijöiden keskuudessa kuuluu hyviin käytöstapoihin varmistaa, että kaikki on hyvin, jos siihen on pienintäkään epäilystä. Vesillä nimittäin sattuu ja tapahtuu, ja joskus saatetaan tarvita toisen veneilijän pikaista apua. Vakavimmissa tapauksissa on kuitenkin aina syytä soittaa meripelastuslaitoksen hätänumeroon, josta osataan neuvoa, miten toimia.

Kuka tahansa voi sisäistää purjehtijan etiketin

Purjehdus on monille rakas harrastus. Kaikille yhteinen etiketti edesauttaa varmistamaan, että kaikki pääsevät purjehtimaan samankaltaisissa olosuhteissa. Purjehduksessa on monia asioita, jotka pitää ottaa huomioon niin omassa veneessä kuin suhteessa muihin aluksiin sekä toisaalta myös merillä kulkemiseen. Etiketin, sääntöjen ja ohjeiden ymmärtäminen tekee tämän prosessin paljon helpommaksi, ja ne myös mahdollistavat parhaat mahdolliset olosuhteet kaikille purjehtijoille kaikkina aikoina.

Purjehduksen etiketti siis sisältää merilain säädökset, mutta se ei suinkaan rajoitu vain siihen. Etiketti nimittäin sisältää vähintään yhtä paljon kohteliaisuutta ja hyväntahtoisuutta veneilijöiden yhteisössä sekä muiden purjehtijoiden keskuudessa. Mitään kaiken kattavaa opasta on purjehtijoiden etiketistä vaikeaa esittää, sillä lopulta se täytyy itse sisäistää niin harrastuksen parissa kuin yhteisön sisällä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kenestä tahansa voi tulla purjehtija!