Suomessa järjestetään lukuisia purjehdustapahtumia, sillä laji on suosittu niin harrastelijoiden kuin kilpailijoidenkin keskuudessa. Suurin osa vuosittain järjestettävistä purjehdustapahtumista sijoittuu kesäkaudelle, jolloin Suomen sää tarjoaa suotuisat puitteet lajin harjoittamiselle. Purjehdustapahtumia järjestetään joka puolella Suomea, joten asuinpaikasta riippumatta jokaisen halukkaan on mahdollista löytää itselleen sopiva tapahtuma ilman pitkää matkustusaikaa ja sen suurempia järjestelyjä.

Monelle purjehdustapahtumissa kiertäminen kesäaikaan on intohimo ja rakas harrastus, ellei jopa työ, ja tapahtumissa pääsee kätevästi verkostoitumaan myös muiden lajista kiinnostuneiden kanssa omien kotipiirienkin ulkopuolella. Tapahtumissa voi jakaa kokemuksia muiden kanssa, ja tätä kautta saada vinkkejä myös omaan harrastustoimintaan.

Avomeri- ja matkapurjehduskilpailut

Suomessa kesäisin järjestettäviin avomeri- ja matkapurjehduskilpailuihin osallistuminen on erittäin suosittu tapa viettää kesäistä meripäivää yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Kesäaikaan järjestetään erilaisia viikoittaisia kilpailuja tasaisin väliajoin, mutta tämän lisäksi vuosittaiset suositut purjehduskilpailut vetävät paljon väkeä. Suosituimpiin purjehduskilpailuihin kuuluu muun muassa Helsinki Tallinna Race, Päijännepurjehdus, SLAM Suursaari Race ja Oulu Ocean Race. Avomeri- ja matkapurjehduskilpailuiden lisäksi on innokkailla mahdollisuus osallistua kesäisin myös usein monta päivää kestäviin regattoihin tai ratapurjehduskilpailuihin. Tämänkaltaisista tapahtumista yksi maan suosituimmista on Hangon Regatta, jolloin pieni, rauhallinen kesäkaupunki etelässä herää henkiin rentojen meritunnelmien merkeissä.

Festivaalit

Purjehduskilpailuiden lisäksi Suomessa järjestetään festivaaleja, jotka kiinnostavat niin purjehtijoita, alan näytteilleasettajia tai muuten lajista uteliaita aloittelijoita ja merielämästä haaveilijoita. Näistä varmasti tunnetuin on Kotkan Meripäivät, jonne matkustetaan nauttimaan kesäpäivistä kaikkialta Suomesta. 60-luvulta asti järjestetyn tapahtuman on sanottu olevan osallistujaluvuiltaan maan toiseksi suurin festivaali, jossa pääsee nauttimaan veneilyaiheiden lisäksi niin musiikista, tanssista kuin urheilustakin. Festivaali on saavuttanut suuren suosion kansalaisten keskuudessa, ja suurena syynä on se, että tapahtumaan on myös lapsiperheiden helppo osallistua lukuisten lapsille suunnattujen aktiviteettien vuoksi. Kotkan sataman lisäksi tapahtumia on ripoteltu ympäri kaupungin keskustaa, joista jokainen voi valita mieleisensä.

Venemessut

Veneistä ja purjehduksesta kiinnostuneet kerääntyvät yhteen venemessuille. Venemessut antavat kiinnostuneille kattavan katsauksen tulevan kauden trendeistä, ja antavat mahdollisuuden tehdä hyviä hankintoja kesää silmällä pitäen. Helsingin Messukeskuksessa Pasilassa järjestetään joka vuosi helmikuussa Helsingin Kansainväliset Venemessut, joka luetaan yhdeksi suurimmista näyttelyistä, joita keskuksessa pidetään. Messuosastoilla voidaan tehdä veneilyyn liittyviä ostoksia ja saada neuvoja, ja lisäksi tapahtuman yhteydessä järjestetään vuosittain myös lukuisia eri aiheisiin syventyviä seminaareja ja muita oheistapahtumia. Helsingin Kansainvälisiä Venemessuja pidetäänkin veneily- ja purjehduspiireissä niin sanottuna kauden avaajana, joka näyttää, minne laji on menossa kyseisen vuoden aikana.

Seminaarit ja kurssit

Kilpailutapahtumien, festivaalien ja messujen lisäksi Suomessa järjestetään myös lukuisia alaan liittyviä seminaareja ja kursseja. Suurin osa seminaareista, tiedotustilaisuuksista ja kursseista järjestetään pursiseurojen toimesta, minkä vuoksi osallistuminen on mahdollista ainoastaan jäsenille. Alasta kiinnostunut voi kuitenkin myös löytää tämänkaltaisia tapahtumia, jonne pääsee mukaan ilman jäsenyyttä. Pursiseurat järjestävät välillä seminaarien lisäksi muun muassa purjehdukseen liittyviä ulkomaanmatkoja, jonne kaikki kiinnostuneet voivat ilmoittautua mukaan. Tapahtumat saattavat olla hintavia, sillä esimerkiksi seminaareihin usein ulkomailta asti pyydettyjen asiantuntijoiden palkkiot ovat korkeita. Aiheet ovat kuitenkin erittäin mielenkiintoisia ja antavat paljon uutta purjehduksesta kiinnostuneelle.

Purjehdustapahtumat talvella

Vaikka suurin osa purjehdukseen liittyvistä tapahtumista järjestetään sääolojen pakosta kesäisin, ei harrastusta tarvitse sysätä täysin syrjään talveksikaan. Purjehduskilpailuiden ja festivaalien sijasta lajia voi harrastaa muun muassa liittymällä pursiseuraan ja osallistumalla heidän jäsentoimintaansa, etsiä itseään kiinnostavia seminaareja ja tiedotustilaisuuksia, osallistumalla venemessuille ja tavata muita lajin harrastajia. Kilpailuiden järjestäjät ja valvojat sekä näistä aiheista kiinnostuneet kokoontuvat usein yhteen talvella suosituimman sesongin ulkopuolella. Syksyllä, talvella ja keväällä järjestetään myös koulutuksia purjehduksen opettamisesta kiinnostuneille. Esimerkiksi Purjehduksenopettajat PORY ry:n, joka edistää purjehduksen opetusta Suomessa, kautta voi tiedustella mahdollisuuksista purjehduksen opettamisen maailmassa.

Kenelle ja miten?

Vaikka osa purjehdustapahtumista on tarkoitettu ainoastaan edistyneille harrastajille sekä alan ammattilaisille, on ympäri Suomea paljon tapahtumia, joihin aloittelijat ja ihan vaan aiheesta kiinnostuneet voivat osallistua hyvillä mielin ilman paineita. Uteliaat, joilla ei vielä omaa varsinaista kokemusta purjehtimisesta olisikaan, voivat saada todella hyviä vinkkejä ja luoda kontakteja messuilla ja festivaaleilla. Vaikka ei osallistuisikaan purjehtimalla itse erilaisiin kesällä järjestettäviin kilpailuihin, on niiden seuraaminen ja tunnelmasta nauttiminen mukava ja edullinenkin tapa pitää harrastusta yllä. Purjehdustapahtumat ovat usein aivan koko perheelle soveltuvia tapahtumia, ja mukaan on tervetullut kaikki halukkaat iästä riippumatta.

Purjehdustapahtumista löytää helposti tietoa muun muassa suurimpien purjehduskilpailuiden, festivaalien ja regattojen omilta nettisivuilta, pursiseuroista, alan lehtijulkaisuista, sosiaalisesta mediasta, alaan liittyvistä televisio-ohjelmista sekä messujärjestäjiltä. Muiden purjehtijoiden yhteisöihin liittyminen esimerkiksi oman alueen pursiseuran kautta parantaa mahdollisuuksia kuulla ajankohtaisista uutisista purjehdustapahtumiin liittyen, ja kuulla muiden samanhenkisten ihmisten kokemuksia aiheesta.

Tapahtumien hinnat, kelpoisuusehdot ja ilmoittautumisohjeet vaihtelevat suuresti tapahtuman luonteen mukaan, ja näistä lisätietoa parhaiten saa suoraan tapahtuman järjestäjätaholta. Purjehdustapahtumista usein esimerkiksi kurssit ja erilaiset purjehdusmatkat ovat kaikista kalliimpia, mutta mukaan purjehduksen maailmaan erilaisten tapahtumien kautta voi päästä myös hieman pienemmälläkin investoinnilla.